Uchwała nr 171/95

Rady Miejskiej Torunia

z dnia 8 czerwca 1995 r.

 

w sprawie zmiany uchwały Nr 362/93 z dnia 15 lipca 1993 r. w sprawie przyjęcia Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.

 

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie terytorialnym (Dz. U. Nr 16 poz. 95 z późn. zm.), art. 12 ust.4 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35 poz. 230 z późn. zm.)

 

Rada Miejska Torunia

u c h w a l a, co następuje:

 

§ 1

W Miejskim Programie Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, stanowiących załącznik do uchwały Nr 362/93 z dnia 15 lipca 1993 r. wprowadza się następujące zmiany:

W części III – Dostępność alkoholu:

1.      pkt. 1 otrzymuje brzmienie:

a.       jeden punkt sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych powyżej 4,5% będzie przypadać na 2000 mieszkańców,

  1. jedno zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych uprawnia do sprzedaży w 1 stoisku w danej placówce bez względu na asortyment sprzedawanych alkoholi.

2.       w pkt. 2 wprowadza się następujące zmiany:

·         w ppkcie “d” po wyrazie “powierzchni “ dodaje się wyraz:

“sprzedażowej” oraz po wyrazach: “”niż 20 m2” dodaje się:

“powierzchni sprzedażowej”,

·         dodaje się ppk “f”, który otrzymuje brzmienie:

“f. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 4,5% mogą otrzymać sklepy firmowe w zakresie produkowanego asortymentu i istniejące obecnie sklepy dewocjonalne (do 18%) w ramach posiadanego limitu oraz firmowe placówki Browarów bez konieczności prowadzenia branży spożywczej”.

3.       pkt.4. otrzymuje brzmienie:

Sprzedaż gastronomiczną napojów alkoholowych mogą prowadzić:

a.       restauracje, gospody, zajazdy, kluby rozrywki, drink bary, kawiarnie – pełen asortyment alkoholu tj. do 4,5% powyżej 4,5% do 18%, powyżej 18%, których klasyfikację określa się w części IV “Programu ...”,

  1. winiarnie – wyłącznie wina, tj. 4,5% do 18%,
  2. pozostałe zakłady gastronomiczne (w tym puby) – alkohol do 18%, tj. do 4,5%, powyżej 4,5% - 18%,
  3. pijalnie piwa i punkty gastronomiczne stałe i sezonowe – wyłącznie piwo.

Napojów alkoholowych nie mogą podawać bary mleczne, jadłodajnie, stołówki itp.

Lokale wymienione w punktach “a-d” mogą otrzymać stosowne zezwolenia na podawanie alkoholu po przedstawieniu pozytywnej opinii Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.

W przypadku przekwalifikowania dotychczasowych pijalni piwa i punktów małej gastronomii na inny rodzaj działalności, należy brać pod uwagę charakter i standard lokalu ( jego wystrój i walory estetyczne), a także lokalizację.

Lokale te powinny podawać do konsumpcji przynajmniej dania barowe. Koniecznym jest również przedłożenie nowego odbioru sanitarnego”.

1.      po pkt. 4 wprowadza się nowe punkt:

pkt. 5:

Dopuszcza się możliwość promocyjnej sprzedaży i podawania napojów alkoholowych na giełdach, targach i kiermaszach okolicznościowych oraz imprezach kulturalno-rozrywkowych po uzyskaniu stosownego, dodatkowego zezwolenia z zachowaniem wymogów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. W przypadku promocyjnej sprzedaży detalicznej alkoholu powyżej 4,5% zezwolenie może być wydane tylko w ramach posiadanego limitu bądź na zasadzie wyłączenia ze sprzedaży placówki, na bazie której prowadzona będzie sprzedaż tego alkoholu”.

  1. pkt. 6:

W centrach handlowych (“Bumar”, “Transportowiec” i inne) sprzedaż alkoholu (w tym piwa) może odbywać się w przypadku prowadzenia branży spożywczej i owocowo-warzywnej po spełnieniu wymogu określonego w punkcie 2”.

  1. “pkt.7:

Zabrania się sprzedaży detalicznej i hurtowej oraz spożywania wszelkich napojów alkoholowych na terenie targowisk, placów targowych i giełd. Stosowny zapis powinien być zawarty w regulaminach targowisk, placów targowych i giełd”.

  1. “pkt.8:

Po upływie terminów ważności posiadanych przez podmioty gospodarcze zezwoleń tj.:

·         w detalu – po 2 latach,

należy przeprowadzić weryfikację punktów sprzedaży napojów alkoholowych pod kątem spełniania wymogów niniejszej uchwały, lokalizacji, zasadności dalszego utrzymania zezwolenia, przestrzegania warunków sprzedaży ze szczególnym uwzględnieniem przyjmowanych skarg i interwencji na ich działalność”.

1.      “pkt.9:

Na prowadzenie imprez organizowanych na świeżym powietrzu oraz działalności sezonowej przed lokalami gastronomicznymi (“letnie ogródki”) wymagane jest odrębne zezwolenie na podawanie napojów alkoholowych”.

  1. Pkt. 10:

“ W zezwoleniach na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych należy ściśle określić godziny ich sprzedaży.

Godziny otwarcia i zamknięcia placówki ustalone w zezwoleniu stanowić będą jednocześnie czas ich funkcjonowania.

Każda zmiana godzin otwarcia wymaga zgody organu uprawnionego do wydania zezwolenia i zmiany zezwolenia, za które podmiot gospodarczy ponosić będzie opłatę skarbową adekwatną do rodzaju zezwolenia”.

  1. Pkt.11:

“Całodobową sprzedaż napojów alkoholowych mogą prowadzić wyłącznie sklepy branży spożywczej, przy czym w godzinach nocnych dostępny dla klienta powinien być cały sklep, bez możliwości wydzielania części sklepu do sprzedaży napojów alkoholowych i sprzedaży "przez okienko".”

 

§ 2

Dotychczasowe punkty 5,6,7,8,9,10 otrzymują kolejność od 12 do 17.

 

§ 3

Wprowadza się dodatkowo część IV, która otrzymuje brzmienie:

“IV. KRYTERIA KLASYFIKACJI LOKALI GASTRONOMICZNYCH, KTÓRE MOGĄ UZYSKAĆ ZEZWOLENIE NA PODAWANIE ALKOHOLU”

1.      Restauracje, gospody, zajazdy:

·         potrawy na zamówienia indywidualnych konsumentów (wg. menu)

Dopuszcza się prowadzenie działalności rozrywkowej.

1.      Kawiarnie, kluby rozrywki:

·         potrawy i przekąski – zimne i gorące,

1.      Drink i aperitif bary, bary – bistro:

·         potrawy i przekąski zimne i gorące (również z półproduktów),

1.      Winiarnie:

·         przekąski zimne i gorące (z półproduktów),

1.      Puby:

·         potrawy i przekąski zimne i gorące z półproduktów,

Może być prowadzona działalność dodatkowa (bilard, karty), na którą nie wymaga się odrębnego zezwolenia.

1.      Pijalnie piwa i punkty gastronomiczne:

·         napoje chłodzące oraz piwo,

 

§ 4

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Torunia.

 

§ 5

Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia na tablicy ogłoszeń w Urzędzie Miejskim w Toruniu.

 

 

Sekretarz Obrad                                                                                                        Przewodniczący

/-/prof. Ryszard Łaszewski                                                                                         Rady Miejskiej Torunia

/-/mgr inż. Bogdan Major