Uchwała nr 171/95
Rady Miejskiej Torunia
z dnia 8 czerwca 1995 r.
w sprawie zmiany uchwały Nr 362/93 z dnia 15 lipca 1993 r. w sprawie przyjęcia Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.
Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie terytorialnym (Dz. U. Nr 16 poz. 95 z późn. zm.), art. 12 ust.4 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35 poz. 230 z późn. zm.)
Rada Miejska Torunia
u c h w a l a, co następuje:
§ 1
W Miejskim Programie Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, stanowiących załącznik do uchwały Nr 362/93 z dnia 15 lipca 1993 r. wprowadza się następujące zmiany:
W części III – Dostępność alkoholu:
1. pkt. 1 otrzymuje brzmienie:
a. jeden punkt sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych powyżej 4,5% będzie przypadać na 2000 mieszkańców,
2. w pkt. 2 wprowadza się następujące zmiany:
· w ppkcie “d” po wyrazie “powierzchni “ dodaje się wyraz:
“sprzedażowej” oraz po wyrazach: “”niż
“powierzchni sprzedażowej”,
· dodaje się ppk “f”, który otrzymuje brzmienie:
“f. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 4,5% mogą otrzymać sklepy firmowe w zakresie produkowanego asortymentu i istniejące obecnie sklepy dewocjonalne (do 18%) w ramach posiadanego limitu oraz firmowe placówki Browarów bez konieczności prowadzenia branży spożywczej”.
3. pkt.4. otrzymuje brzmienie:
Sprzedaż gastronomiczną napojów alkoholowych mogą prowadzić:
a. restauracje, gospody, zajazdy, kluby rozrywki, drink bary, kawiarnie – pełen asortyment alkoholu tj. do 4,5% powyżej 4,5% do 18%, powyżej 18%, których klasyfikację określa się w części IV “Programu ...”,
Napojów alkoholowych nie mogą podawać bary mleczne, jadłodajnie, stołówki itp.
Lokale wymienione w punktach “a-d” mogą otrzymać stosowne zezwolenia na podawanie alkoholu po przedstawieniu pozytywnej opinii Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.
W przypadku przekwalifikowania dotychczasowych pijalni piwa i punktów małej gastronomii na inny rodzaj działalności, należy brać pod uwagę charakter i standard lokalu ( jego wystrój i walory estetyczne), a także lokalizację.
Lokale te powinny podawać do konsumpcji przynajmniej dania barowe. Koniecznym jest również przedłożenie nowego odbioru sanitarnego”.
1. po pkt. 4 wprowadza się nowe punkt:
“pkt. 5:
Dopuszcza się możliwość promocyjnej sprzedaży i podawania napojów alkoholowych na giełdach, targach i kiermaszach okolicznościowych oraz imprezach kulturalno-rozrywkowych po uzyskaniu stosownego, dodatkowego zezwolenia z zachowaniem wymogów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. W przypadku promocyjnej sprzedaży detalicznej alkoholu powyżej 4,5% zezwolenie może być wydane tylko w ramach posiadanego limitu bądź na zasadzie wyłączenia ze sprzedaży placówki, na bazie której prowadzona będzie sprzedaż tego alkoholu”.
W centrach handlowych (“Bumar”,
“Transportowiec” i inne) sprzedaż alkoholu (w tym piwa) może odbywać się w
przypadku prowadzenia branży spożywczej i owocowo-warzywnej po spełnieniu
wymogu określonego w punkcie
Zabrania się sprzedaży detalicznej i hurtowej oraz spożywania wszelkich napojów alkoholowych na terenie targowisk, placów targowych i giełd. Stosowny zapis powinien być zawarty w regulaminach targowisk, placów targowych i giełd”.
Po upływie terminów ważności posiadanych przez podmioty gospodarcze zezwoleń tj.:
· w detalu – po 2 latach,
należy przeprowadzić weryfikację punktów sprzedaży napojów alkoholowych pod kątem spełniania wymogów niniejszej uchwały, lokalizacji, zasadności dalszego utrzymania zezwolenia, przestrzegania warunków sprzedaży ze szczególnym uwzględnieniem przyjmowanych skarg i interwencji na ich działalność”.
1. “pkt.9:
Na prowadzenie imprez organizowanych na świeżym powietrzu oraz działalności sezonowej przed lokalami gastronomicznymi (“letnie ogródki”) wymagane jest odrębne zezwolenie na podawanie napojów alkoholowych”.
“ W zezwoleniach na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych należy ściśle określić godziny ich sprzedaży.
Godziny otwarcia i zamknięcia placówki ustalone w zezwoleniu stanowić będą jednocześnie czas ich funkcjonowania.
Każda zmiana godzin otwarcia wymaga zgody organu uprawnionego do wydania zezwolenia i zmiany zezwolenia, za które podmiot gospodarczy ponosić będzie opłatę skarbową adekwatną do rodzaju zezwolenia”.
“Całodobową sprzedaż napojów alkoholowych mogą prowadzić wyłącznie sklepy branży spożywczej, przy czym w godzinach nocnych dostępny dla klienta powinien być cały sklep, bez możliwości wydzielania części sklepu do sprzedaży napojów alkoholowych i sprzedaży "przez okienko".”
§ 2
Dotychczasowe punkty 5,6,7,8,9,10 otrzymują kolejność od 12 do 17.
§ 3
Wprowadza się dodatkowo część IV, która otrzymuje brzmienie:
“IV. KRYTERIA KLASYFIKACJI LOKALI GASTRONOMICZNYCH, KTÓRE MOGĄ UZYSKAĆ ZEZWOLENIE NA PODAWANIE ALKOHOLU”
1. Restauracje, gospody, zajazdy:
· potrawy na zamówienia indywidualnych konsumentów (wg. menu)
Dopuszcza się prowadzenie działalności rozrywkowej.
1. Kawiarnie, kluby rozrywki:
· potrawy i przekąski – zimne i gorące,
1. Drink i aperitif bary, bary – bistro:
· potrawy i przekąski zimne i gorące (również z półproduktów),
1. Winiarnie:
· przekąski zimne i gorące (z półproduktów),
1. Puby:
· potrawy i przekąski zimne i gorące z półproduktów,
Może być prowadzona działalność dodatkowa (bilard, karty), na którą nie wymaga się odrębnego zezwolenia.
1. Pijalnie piwa i punkty gastronomiczne:
· napoje chłodzące oraz piwo,
§ 4
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Torunia.
§ 5
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia na tablicy ogłoszeń w Urzędzie Miejskim w Toruniu.
Sekretarz Obrad Przewodniczący
/-/prof. Ryszard Łaszewski Rady Miejskiej Torunia
/-/mgr inż. Bogdan Major